vineri, 6 februarie 2015

50 Shades of Grey - povestea care creeaza controverse

De cateva luni tot auzim despre o poveste care parca a vrajit pe toti. In special tinerii, inca de cand au aparut volumele pe piata, au facut totul pentru a ajunge la ele. Au citit, s-au minunat...acum asteapta un film extraordinar.
 

CARE-I TREABA CU FILMUL ASTA?

Cu siguranta stim ca un copil nu poate sa vada orice scene. Dar nici despre adolescenti nu putem spune ca sunt pregatiti sa perceapa corect diferite scene din filme.
Deci, copiii  nu ar trebui sa vada chiar tot ce se intampla in lume si pot trai linistiti fara sa fie expusi la violenta extrema, consum de droguri sau acte sexuale explicite. Nu ca acestea nu ar face parte din viata si cei mici nu le vor afla, oricum, la un moment dat, ci pentru ca exista varste la care intelegerea pentru aceste fenomene este limitata.
Acesta este si motivul pentru care filmele au "bulina rosie" asa cum este numit semnul de catre copii. In alte tari se respecta aceste reguli dar la noi....mai greu. Mi-am promis ca nu o sa mai fac atat de multe paralele intre Romania si alte tari dar stiti voi cum e...daca nu ai pe altii la care sa te raportezi esti tu ..cuc. Asa ca nimic nu ar fi frumos pe lume. Revenim, la noi copilasii din greseala sau nu, ajung sa vada uneori si scene nedorite.
Daca in Europa continutul sexual este trecut cu vederea, el este aspru criticat in Statele Unite, unde, in schimb, in ceea ce priveste violenta, lucrurile stau invers. Pot spune , pana la urma, ca  acest sistem vorbeste destul de mult despre valorile unor tari.
Vorbim despre asta pentru ca  asteptam  lansarea iminenta a peliculei „50 Shades of Grey”..Pelicula cu Dakota Johnson si Jamie Dornan a avut parte de promovare intensa inca de cand s-au pus bazele proiectului, dar numai acum, cu foarte putin timp inainte de lansare, discutiile s-au aprins si s-au adancit.
Desi cred ca toti ati auzit de acest film ( m-am gasit si eu sa vorbesc aici) eu tot va spun ca  „50 Shades of Grey” poate fi vazut in Australia, Brazilia, Canada, Irlanda, Noua Zeelanda si Marea Britanie doar de cei care au peste 18 ani (hm "eiiii na " spun multi) in Cehia si Suedia este permis dupa varsta de 15 ani * (damn!)in Olanda dupa 16, iar in Malaezia este interzis cu desavarsire.Ce sa mai si spunem...oameni cu minte :)  De ce? Pai, pentru toate motivele pentru care pelicula promite sa fie vizionata de un numar imens de oameni – are parte de dialog cu continut sexual, comportamente neobisnuite si nuditate. Ai vrea sa vada un adolescent asta?

Ei da ...de parca adolescentii nu vad multe, fac multe, vorbesc multe. Da, dar totusi ne facem cat de cat treaba. Rolul nostru e intai de toate sa le facem cunostinta cu viata si trebuie sa respectam anumite trepte. A.... daca vrei sa te consideri iresponsabil si sa ai pe constiinta comportamentul unui copil, ai liber sa treci peste anumite etape si sa il arunci in lac. Si daca nu are colac? Oricum moare si el candva. Da...dar macar traieste cativa ani inainte demn si poate chiar lasa in urma lui multe.Ce mai lasa tinerii de azi in urma? Lucruri bune si rele. Sa vedem totusi cum ii afecteaza un astfel de film.:)
„Hollywood-ul marcheteaza filmul ca pe o poveste de dragoste cu tenta erotica, dar de fapt este vorba despre abuz sexual si violenta impotriva femeilor”, spun ei. „Industria porno i-a pregatit pe oameni sa primeasca mesajul cum ca violenta sexuala este o experienta placuta. Asa ca filmul transmite acest mesaj si cei de la Hollywood incaseaza cecul.”
Va amintiti de Nymphomaniac?  Acest film a fost interzis de  Centrul National al Cinematografiei din Romania . In cele din urma, distribuitorii au avut castig de cauza si au reusit sa lanseze filmul si la noi dar tot ne intrebam daca decizia de a cenzura o pelicula ar trebui sa tina de  unorganism al statului sau doar de gradul de responsabilitate al parintilor. Saracii....ei sa raspunda de toate.

Prin urmare, v-am explicat cam in ce categorie intra acest film. Asa cum am spus si de Nymphomaniac anul trecut parca, asa spun si acum "facatura asta de doi lei nu e decat o bomba pe care unii o arunca, ei ies la suprafata ca de fiecare data plini de bani, iar noi prostii,....nu numai ca nu ne ferim de grenada asta de bomba(numiti-o cum doriti) dar ne calcam in picioare ca sa o prindem". O, si da, suntem atat de manipulati incat inghitim orice bombonica data de media, norocul lor este internetul ca mna... orice e nou apare pe net. Asa ajung unii sa faca bani, se ingroapa in ei iar in urma lor raman tineri care isi pot schimba perceptia asupra lumii inconjuratoare.
Hai spune-mi mie o tipa care pleaca plina de energie, optimista, cu zambetul pe buze dupa ce vede ca asa numitul iubit al fetei din film, o iubea atat de mult incat dragostea se transforma unori in violenta sexuala. Eh, si ei ii placea. Si tie cred ca ti-ar fi placut un iubit asa daca esti una dintre cele care se calca in picioare pentru un bilet. 

Oh....si mai visati toate la un barbat tandru, sensibil, cu umor si care sa fie ca un zeu langa voi. Dar il ridicati in slavi pe barbatul care era atat de obsedat de actul sexual. Ma lasa rece. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu