luni, 23 februarie 2015

Romania traieste! Voi cum traiti in ea?



In prezent, in Romania daca vrei sa ai o viata usoara, inseamna sa fii de piatra, sa nu simti, sa induri, sa zambesti fals si sa speri. Spun asta pentru ca oricat ai munci, nu iti poti permite multe, vei avea o viata simpla, lejera candva dar trebuie sa induri multe.


 Dar cand incep toate acestea?

Atunci cand termini liceul. Normal, esti major, ai o viata in fata, un drum pe care il alegi tinand sau nu cont de parerile parintilor. Totul pare simplu la inceput dar in Romania basmul nu tine decat o zi, te trezesti cu ochii umflati, bulversat de ganduri. Bineinteles, asta nu apare la toti tinerii, exista acele persoane care inca imature, trecute de varsta majoratului, tot aleg distractia tinand cont de zicala “Doar o viata am.” Dar uitam de ei, sperand ca in tara majoritatea este formata din cei care se maturizeaza la timp si constientizeaza prezentul in care vor sau nu, traiesc.


Un sfert dintre tinerii care urmează o facultate trăiesc doar cu 300 de lei pe lună, aproape 70% dintre aceştia depinzând doar din banii părinţilor, potrivit unui studiu.

Nu putem renunta la o facultate, toti vrem un viitor cat mai sigur. Primele luni presupunem ca sunt usoare. Majoritatea profita de ajutorul oferit de catre parinti, familie. Exista si tineri cu mai mari probleme, parinti in somaj, bunici bolnavi si oare cum sa mai ceri, sa astepti banii alor tai cand abia se descurca? Trebuie sa faci ceva doar ca oricat ai lucra dupa cursuri, nu iti vor ajunge banii. Exagerez? Nu cred. Ne gandim doar la taxe si chirie…aaa? Nu mai sunt atat de roz anii de facultate.( Poti sa stai la camin, asta daca ai pile, sau medii bune.) Si pe langa astea se adauga banii necesari pentru a acoperi intretinerea, bani de buzunar si uneori apar probleme de care toti ne lovim vrem, nu vrem.

Taxele şcolare sunt considerate cea mai mare povară pentru tinerii din facultăţi, de aceea un sfert dintre aceştia au un job full time sau part time. Asta nu ajunge. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât trei sferturi dintre tineri trăiesc cu mai puţin de 500 de lei pe lună, iar un sfert dintre aceştia cu mai puţin de 300.

Cuiul cel mai mare al studenţiei sunt taxele care li se percep tinerilor, potrivit aproape 45% dintre studenţi, arată studiul realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Tinerii nu sunt mulţumiţi nici de starea căminelor sau a cantinelor. Multe universităţi din ţară nici măcar nu mai au o cantină funcţională.
În plus, nici bursele nu-i ajută prea mult, la unele universităţi fiind prea mici sau prea puţine şi nu reuşesc să le acopere cheltuielile lunare. Potrivit studiului, doar puţin peste 7% dintre tineri reuşesc să se întreţină din burse, o bună parte căutându-şi un job.

Sa   nu uitam de perioadele cu sesiuni.  Atunci le este foarte greu sa se tina si de munca si de facultate. Cert e ca nu isi permit sa renunte nici la una, nici la alta. Ar fi culmea dupa o perioada lunga, sa te dea afara pentru ca nu te poti prezenta la lucru din cauza sesiunilor. Nu poti incurca nici angajatorul pentru ca dorinta lui e sa fii prezent si  sa iti faci munca.


„În aceste condiţii, ANOSR se teme că foarte puţini absolvenţi de liceu care provin din familii ce nu îi pot sprijini suficient din punct de vedere financiar, reuşesc să urmeze studiile. Situaţia este cu atât mai mult valabilă pentru cei aflaţi în afara centrelor universitare sau pentru cei care vor sa urmeze studiile într-un alt centru universitar”, concluzionează studiul.

 Ma intreb, isi aminteste cineva de acesti tineri? Se mai zbate cineva si pentru ei?  Sigur ca ei au obligatia sa lupte dar sa nu uitam ca toti am avut o mana de ajutor cand am inceput ceva. Exista inca tineri care vor sa faca performanta si sa duca numele tarii depare de haosul de aici. Onora le iese foarte bine:

La a treia participare la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, elevii români au obţinut o medalie de aur şi una de argint.

Elevii romani au obtinut cinci medalii de aur, o medalie de argint si una de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", care a avut loc in Federatia Rusa. De asemenea, Romania a obtinut locul I pe echipe in cadrul acestei competitii. In plus, tara noastra are si o medalie de aur la Olimpiada Internationala de Filosofie.
Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" s-a desfasurat in perioada 11 - 17 mai, la Moscova, iar rezultatul elevilor romani este cel mai bun din istoria participarilor tarii noastre la aceasta competitie.

Pe unii tineri ii macina gandul ca maine, poimaine vor fi nevoiti sa plece de acasa, sa se ridice pe propriile picioare si sa lupte pana la capat. Nu e usor in tarile vecine, dar in Romania???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu